4 nemme juleopskrifter
Vi kan alle godt lide at servere et festmåltid i julen, men det er i forvejen en travl og til tider stressende tid. Hvis du simpelthen ikke har tid nok, så fortvivl ikke! YourSurprise-kokken Leopoldo Castillo har lavet fire nemme juleopskrifter, som giver dig mulighed for at forkæle dine gæster med en festlig julemiddag på ingen tid overhovedet!
Altid travlt
Vi har alle været der: Vi ønsker at gøre det helt store ud af julemiddagen for at imponere vores gæster og blæse dem bagover med, hvor velsmagende det hele er. Det kan dog være udfordrende, da vi virkelig ikke har meget tid at bruge på det hele, og på trods af at vi ønsker at bruge timevis i køkkenet for at gøre det hele så perfekt som muligt, er det simpelthen ikke realistisk. Vi løber fra butik til butik for at få alle ingredienserne, pynter vores hjem fra gulv til loft og har julearrangementer at deltage i, alt imens vi prøver at tage os af børnene. Vi forstår det, og derfor har vi bedt vores YourSurprise-kok om at sammensætte fire nemme opskrifter til den perfekte, nemme julemiddag. God fornøjelse med madlavningen og velbekomme!
Vi antager, at du får en stor gruppe mennesker til middag, så alle disse opskrifter er til 10 personer. Hvis I bliver færre, skal du blot justere mængderne.
Forret: Laksetatar (10 personer)
Hvorfor er dette en nem juleopskrift?
Denne opskrift er nem at følge, tager ingen tid overhovedet, og du kan gøre den klar på 30 minutter! Den ser også festlig ud og smager lækkert.
Ingredienser:
- 450 gram rå laks, uden skind og udbenet
- 1 skalotteløg
- 1 avocado
- 2 tsk. kapers
- 2 tsk. olivenolie
- 2 tsk. frisk purløg
- 2 tsk. limesaft
- 2 tsk. fuldkornssennep
- 1 knivspids salt
Sådan gør du:
- Skær laksen på langs i otte stykker, og skær derefter disse stykker igen, i otte stykker i bredden. De stykker, der nu er tilovers, skæres igen i otte dele. Du bør ende med små firkanter af laks. Læg laksen i en skål.
- Hak avocadoen, så stykkerne har samme størrelse som lakseternene. Hak skalotteløg, purløg og kapers fint, og bland det hele sammen i skålen.
- Tilsæt olivenolie, limesaft, sennep og salt, og rør det let rundt. Opbevar den i køleskabet indtil servering.
- Når du er klar til at servere retten, har du flere muligheder. Du kan servere tartaren i en smuk skål på bordet som snack sammen med tortillachips. Et overraskende twist til jul i år! Eller du kan vælge den traditionelle måde og servere på en tallerken, og i så fald anbefaler vi, at du serverer den sammen med toast eller agurk som et alternativ for at spare på kulhydraterne. Pynt med en skive lime og lidt frisk purløg.
Hovedret: Juleskinke i ahornsirup (10 personer)
Hvorfor er dette en nem juleopskrift?
At tilberede en skinke lyder måske kompliceret, men det er meget nemmere, end du tror! Andre vil også synes, det er kompliceret, hvilket betyder, at du vil score nogle seriøse point, når du serverer dette. Det tager lidt tid, men den kan laves to dage i forvejen, så arbejdet kan spredes ud, og du får mere tid på selve dagen.
Ingredienser:
- 5 kg skinke, på benet
- 1 kanelstang
- 1 tsk. peberkorn
- 1 tsk. korianderfrø
- 2 laurbærblade
- 25 nelliker
Til glasuren:
- 200 ml ahornsirup
- 2 spsk. fuldkornssennep
- 2 spsk. Worcestershire sauce
- 2 spsk. sojasovs
Sådan gør du:
- Læg skinken i en stor gryde og tilsæt koldt vand, så skinken er næsten helt dækket. Tilsæt krydderurter og laurbærblade. Bring vandet i kog. Når vandet koger, skruer du ned for varmen. Lad det simre i cirka 1 time og 50 minutter. Når vandet fordamper, tilsættes kogende vand igen. Hvis der kommer skum på vandet, skal du skumme det af.
- Hæld forsigtigt kogevæsken fra. Du kan gemme den og bruge den som base til suppe, hvis du har lyst. Indstil ovnen til 190 grader (170 ved varmluftovn eller indstilling 5 for en gasovn). Lad skinken køle lidt af, mens ovnen varmer op. Læg skinken i en stor bradepande. Skær sværen væk, så der forbliver et jævnt lag fedt overalt. Lav hakker i fedtstoffet, det gør du ved at skære i et krydsmønster. Fordel nellikerne over skinken, og stik dem ned i kødet. Du kan gøre skinken færdig nu, som beskrevet i næste trin, eller du kan opbevare den i køleskabet i op til to dage.
- Bland ingredienserne til saucen i en skål. Hæld halvdelen over skinken, og bag den i ovnen i 15 minutter. Tag nu skinken ud af ovnen igen, og hæld resten af saucen over skinken. Skinken sættes i ovnen igen i 35 minutter. Kødet tages regelmæssigt ud tre-fire gange mere for at hælde kogesaften og saucen over skinken igen, så det trænger godt ind i kødet. Vend også kødet ind imellem, så det steger jævnt. Når skinken er klar, lader du den stå i mindst 15 minutter, inden den skæres i skiver. Du kan spise skinken med det samme, men hvad der også kan være nyttigt i den travle juletid er, at den kan også stå i køleskabet i to dage og derefter serveres kold. Det er lige så lækkert!
Tilbehør: Stegte kartofler med sprød bacon (10 personer)
Hvorfor er dette en nem juleopskrift?
Det er en nem juleopskrift, fordi der skal få handlinger til, før retten kan komme på bordet. Man koger kartoflerne og så kommes de i ovnen, ellers er der ikke ret meget andet at gøre. I løbet af relativt kort tid og med en lille indsats vil du have et festligt tilbehør på bordet.
Ingredienser:
- 1,5 kg kartofler
- 200 gram baconstrimler
- 3 spsk. olivenolie
- ¼ tsk. sort peber
- 150 gram parmesanost
- 70 gram finthakket persille
Sådan gør du:
- Forvarm ovnen til 220 grader med grillen på laveste indstilling.
- Vask kartoflerne godt, og skær dem i kvarte. Kom dem i en gryde med vand, og bring dem i kog. Tilsæt en lille teskefuld salt, og kog i 12-15 minutter, eller indtil du nemt kan skære igennem dem med en kniv. Kog ikke kartoflerne for meget, de må ikke smuldre. Hæld vandet fra dem, og stil dem til side et stykke tid.
- Mens kartoflerne koger skæres baconskiverne på langs i strimler. Skær dem så i bredden igen, indtil du står tilbage med stykker på cirka 1,5 centimeter. Steg baconen til den lige knap er sprød. Lad baconen dryppe af på køkkenrulle. Gem stegefedtet til senere.
- Fordel olivenolien og stegefedtet fra baconen over en bradepande. Læg kartoflerne i fadet med indersiden nedad. Tilsæt salt og peber for smag. Bag kartoflerne i ovnen til de har fået en sprød skorpe, hvilket er cirka 35-40 minutter.
- Tag kartoflerne ud af ovnen, og server dem med frisk persille og parmesanost.
Dessert: Tiramisu med et twist (10 personer)
Hvorfor er dette en nem juleopskrift?
Du kan selvfølgelig dele æg og piske æggehvider i det uendelige til den perfekte tiramisu. Det er sjovt, hvis det lykkes, men hvis det mislykkes, bruger du enormt meget tid. Hvad du også kan gøre, er at justere det lidt. Til denne tiramisu-opskrift tilføjer du luftigt flødeskum, hvilket betyder, at der ikke er æggehvider involveret. Det er meget hurtigere, og succesen er garanteret. Og dine gæster lægger måske ikke engang mærke til det.
Ingredienser:
- 4 kopper espresso, eller en cafetiere til fire kopper stærk kaffe
- 2 tsk. rørsukker
- 50 ml amaretto eller en anden likør, du kan lide
- 1 Panettone, det er et italiensk julebrød. Hvis det ikke er tilgængeligt, så tilsæt ladyfinger-kiks.
- 1 vaniljestang, halveret med kornene skrabet ud
- 150 gram flormelis
- 200 ml flødeskum, pisket til der dannes små bunker, når du tager piskeriset eller elpiskeren ud af skålen
- Kakaopulver
- Mørk chokolade, revet til pynt
Sådan gør du:
- Bland espresso, strøsukker og amaretto i en stor skål. Skær panettonen i 1 centimeter brede skiver, og kom dem i kaffeblandingen. Lad dem trække godt.
- Bland vaniljefrø, mascarpone og flormelis i en anden skål. Tilsæt flødeskummet, og bland ved forsigtigt omrøring.
- Læg halvdelen af panettonen i en stor skål. Dæk den med halvdelen af mascarponeblandingen. Læg derefter det sidste lag panettone og det sidste mascarponelag på.
- Afslut med et lag kakaopulver, og stil den i køleskabet i cirka to timer for at lade den stivne. Inden servering tilsættes endnu et lag chokoladespåner. Velbekomme!
Leder du efter smukt køkkentilbehør eller julebordsudsmykning? Følgende varer vil se vidunderlige ud til din julemiddag!