Alt du skal vide om julen: fun facts om julen og juletraditioner
Ho ho ho! Nu er det jul igen! Julen er en helt særlig tid på året over hele verden. Det bringer folk sammen med kærlighed og glæde.
I denne blog svarer vi på nogle af de spørgsmål du måske har omkring julen, og deler vi nogle sjove jule facts som måske overrasker dig. Gør dig klar til at opleve julens magi sammen med os.
Typiske spørgsmål om jule traditioner
Julens oprindelse
For at finde julens oprindelse skal vi mange århundreder tilbage i tiden. Faktisk har julen en fascinerende historie fyldt med traditioner og sagnfortællinger som har udviklet sig igennem årene, og som gør det til det vi kender i dag.
Julen har rødder tilbage i ældgamle vintersolhverv midvinterfester. Dengang fejrede forskellige kulturer den korteste dag på året med en midvinterfest fyldt med fest og ritualer til at ønske de længere dage og sollys velkommen.
Hvorfor fejrer vi jul d. 24. december i stedet for d. 25. december?
Som kristendommen spredte sig, overtog det romerske rig disse midvinterfestligheder og blandede dem med kristen tro. Stille og roligt blev julen en fejring af Jesu fødsel. I det fjerde århundrede bekendtgjorde Pave Julius I at d. 25. December er den officielle dato, hvor Jesu fødsel fejres, selvom der faktisk stadig er meget tvivl om det virkelig er dagen, hvor Jesus blev født.
Men hvad er så grunden til at vi i Norden fejrer Jesu fødsel dagen inden, på juleaften d. 24. December? Svaret på dette er at historiske kilder ofte kan tolkes på forskellige måder og samtidig har ikke alle lande haft samme opfattelse af, hvornår en ny dag startede. Den nordiske skik stammer fra tiden før det mekaniske urs opfindelse. En ny dag begyndte dengang ved solnedgang i stedet for som nu ved midnat. Det vil sige at man dengang gik ud fra at den nye dag (d. 25 december) allerede startede, når solen gik ned, og d. 24 december er det omkring 16-tiden.
Nu til dags er julen et mix af religion, traditioner og hygge, med for eksempel juletræ og [julegaver](https://www.yoursurprise.dk/julegaver) osv.Sjove jule facts og juletraditioner
Julens traditioner er en stor del af den magiske følelse, som omringer denne højtid. Opdag fascinerende facts om julen og sjove jule facts som du kan bruge til at imponere venner og familie med til for eksempel en jule quiz, fra misteltenens betydning til juletræets oprindelse og meget mere.
Historien bag juletræet
Traditionen omkring juletræet og sin pynt kan endnu en gang spores tilbage til oldtiden og fejringen af midvinter og vintersolhverv. Grantræet var et symbol på evigt liv og sundhed og gav håb om forårets tilbagevenden. Folk prydede træerne med frugt, stearinlys og andet pynt for at fordrive onde ånder.
I det 16. århundrede blev traditionen især populær i Tyskland og spredte sig til resten af Europa og kom først til Amerika et par århundreder senere. I dag er juletræet en elsket tradition i hele verden, som er blevet symbol på julen. Dansen om juletræet er en nordeuropæisk skik. Nogle forskere mener, at det er udsprunget fra en meget gammel skik, hvor hvor man danser omkring frugtbarhedssymboler som hellige træer og Majstænger. I sangen ‘Højt fra træets grønne top’ af Peter Faber fra 1847, kender man til at danse rundt om juletræet.
Hvornår pynter man juletræ
Traditionelt markerer mange familier starten på julen ved at pynte juletræ i slutningen af novermber eller starten af december.
I Danmark er der ikke nogen specifik dag, hvor man skal pynte op, men i nogle lande er der en traditionel dag. I Italien og andre katolsk-dominerede lande er det for eksempel en tradition at pynte op d. 8. December i løbet af Jomfrufødsel Festlighederne. I andre lande er det normalt at pynte op allerede efter Halloween, og i Holland er der tradition for at pynte juletræ d. 6. December, dagen efter Saint Nicolaas festen.
I sidste ende er det perfekte tidspunkt at pynte op til jul når du har lyst og er klar til at fejre julen.
Gå på opdagelse i vores personlige og originale juletræspynt og gør dit juletræ helt unikt:
Hvornår fjerner man juletræet og julepynten
Der er mange forskellige traditioner omkring hvornår man fjerner juletræet igen. Men de fleste kulturer i verden gør det på julen 12. Dag. Denne dag, som også er kendt som Hellig 3 kongers dag falder altid d. 6. Januar.
Mange gør det til en tradition at fjerne juletræ d. 31. December, som symboliserer en frisk start på året. I Danmark er det dog det mest almindelige at fjerne julepynt og juletræ mellem jul og nytår.
Misteltenens betydning
Misteltenen er et andet symbol på julen. Men hvordan startede det?
For mange århundreder siden blev misteltenen set som en hellig plante med mystiske kræfter af forskellige kulturer. Druiderne brugte dem i deres ceremonier og den blev forbundet med fertilitet og beskyttelse.
Som kristendommen spredte sig, fik traditionen om misteltenen en ny betydning. Den populære tradition med at kysse under misteltenen siges at komme fra nordisk mytologi i fortællingen om Balders død. Mens andre mener det stammer tilbage til kelterne. Med tiden blev dette til en hyggelig juletradition med par som stjal kys fra hinanden under misteltenen.
Julesokkens oprindelse
Traditionen med at hænge julesokker ved kaminen eller på enden af sengen kommer oprindeligt fra fortællingen om Saint Nicholas, som smed tasker fyldt med guld ned gennem en fatig mands skorsten og som landede i sokkerne som hang ved kaminen for at tørre.
Siden dengang har børn verden over overtaget traditionen om at hænge julesokker op med håbet om at finde dem fyldt med gaver, lækkerier og overraskelser fra julemanden dagen efter.
Alt du skal vide om Julemanden
Den ikoniske figur som vi nu kender som Julemanden har udviklet sig over flere århundreder, og er blevet symbolet på julegaver og julen generelt. Vi har samlet nogle spørgsmål og fun facts om denne legendariske person.
Hvordan blev Julemanden en del af julen?
Julemandens rødder kan spores tilbage til Saint Nicholas, en æret biskop som var kendt for hans gavemilde gerninger og generøsitet over for dem med mindre midler. Hans omdømme spredte sig og blev forbundet med julen.
Med årene har forskellige traditioner, historier og skikke bidraget til udviklingen af Julemanden med hans røde tøj, hvide skæg og slæde fyldt med gaver.Julemandens udseende som vi kender ham i dag, stammer rent faktisk fra en Coca Cola reklame tilbage i starten af 1900-tallet.
Hvor kommer julemanden fra?
Ja det er et godt spørgsmål for svaret afhænger af hvor man kommer fra. Den oprindelige julemand, Saint Nicolas, kom fra det vi i dag kender som Tyrkiet. Men da amerikanerne omdøbte ham til Santa Claus og gav ham en slæde med rensdyr, måtte han jo komme fra et koldt sted. Her startede historien om at Julemanden bor på Nordpolen.
I Finland mener man at han kommer fra Lapland, og man har endda skabt en hel forlystelsespark som hedder Julemandens Landsby for at ane enhver skepsis i jorden.
Danske børn sender deres juleønsker i en anden retning, nemlig Grønland. 50.000 breve ankommer hvert år til hovedstaden Nuuk, hvor verdens største postkasse står opstillet, og julemanden aflægger besøg i helikopter den 24. december. Til daglig gemmer han sig på en ukendt adresse på indlandsisen.
Men den gængse fortolkning verden over er, at han bor på Nordpolen. Julemanden bor sammen med hans kone, og et væld af hårdtarbejdende nisser.
Hvad hedder julemandens rensdyr?
Julemandens loyale rensdyr spiller en vigtig rolle i at få spredt julens gaver over hele kloden. Julemandens rensdyr hedder på dansk: Rudolf (med den røde tud), Sprinter/Springer, Danser, Smukke, Konge, Komet, Amor, Torden og Lyn. På engelsk hedder julemandens rensdyr: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, and Blitzen.
Hvor gammel er julemanden?
Julemandens alder er, og vil højst sandsynligt altid være, et charmerende mysterie. I følge oldgamle fortællinger og sagn siges det, at Julemanden er lige så gammel som tiden selv.
Vidste du at juletraditioner varierer i forskellige lande? Alt du vil vide om julen i 2024 kan du læse om i denne særlige juleblog.
Gå også på opdagelse i mere julepynt til at gøre juletiden endnu sødere: